A mantraéneklés 7+1 előnye

Összegyűjtöttük a mantrázás 7+1 jótékony hatását, amelyekből te is részesülsz, ha szakítasz egy kis időt erre a pofonegyszerű módszerre.

A mantrák éneklése ősi keleti módszer, ám az utóbbi évtizedekben a nyugati ember is felfedezte ezeknek a különleges szavaknak, formuláknak az erejét. Ez nem is csoda, hiszen egyszerű, könnyen kivitelezhető gyakorlatról van szó, ami azonban számos jótékony hatással teszi könnyebbé az életünket. Íme a 7 legfontosabb előny és egy ráadás.

1. Javítja a koncentrációs készséget, segít összpontosítani.  Ez a mantrák ismételgetésének egyik legismertebb előnye: a mantrára való koncentrálás révén fejlődik az összpontosítási képességünk, könnyebben megtartjuk a fókuszt a mindennapokban és a meditációban is. Kevésbé esik nehezünkre végigvinni egy feladatot, jobban tudjuk a figyelmünket koncentrálni egy-egy témára – ami a mai ingerdús világban, amikor minden a figyelmünkre pályázik, hatalmas előny. A mantrák kiváló eszközök a fókusz megtartására, az elme megzabolázására, a gondolkodás kívánt irányba terelésére, a memória és az agyi funkciók javítására – ismételgetheted a mantrát a nap elején, hogy egész nap könnyedén tudj összpontosítani, vagy az agy pihentetése és erőgyűjtés céljából két projekt, megbeszélés vagy teendő között.

2. Megnyugtat és lecsendesíti az elmét. Szintén közismert a meditáció nyugtató, stresszoldó hatása, ami a mantrameditációra is érvényes. Próbáld ki és megtapasztalhatod, hogy egy-egy mantra éneklése során, miközben az ismétlésekre koncentrálsz, kiüresedik az elméd, eltűnnek a zavaró, nyugtalanító gondolatok, és helyüket átveszi a mély, belső nyugalom és a mentális tisztaság. Ebben az állapotban könnyebb a döntéshozatal, nyitottabbak vagyunk az új ötletekre, jobban megy az ötletelés, a kreatív problémamegoldás, a tanulás és az összetett feladatok elvégzése is.

3. Érzelmi könnyedséget, stabilitást, mélyebb kapcsolatokat ad. A mantrázással a negatív vagy intenzív érzelmek is feloldódnak, elcsendesednek. Amikor egy-egy szituációban súlyos érzelmekkel veszünk részt, vagy nehéz megéléseink vannak, akkor problémát okoz megfelelően megoldani a helyzetet, épp az érzelmi érintettség miatt. A mantrameditáció segít objektívebben viszonyulni a negatív érzelmekhez és nehéz tapasztalatokhoz. Neurofiziológiai kutatások szerint serkenti az örömérzetért felelős hormon, az endorfin termelését is. Ennek a következménye a „szív megnyílása”, vagyis az a folyamat, amikor az energiaáramlás blokkjainak oldódása következtében a szívcsakrán is intenzívebben áramlanak át az energiák, és a gyakorló mélyebb kapcsolódást érez másokhoz, képes önmagát és másokat is jobban szeretni, intenzívebben megélni a szeretetet, szerelmet, együttérzést és más hasonló pozitív érzéseket.

4. Oldja a stresszt. Az érzelmi, mentális csomagok letételével, a feszültség és a félelmek szélnek eresztésével az ember megnyugszik, visszaáll a jó közérzet, a „minden rendben van” állapota. A mantraéneklés mellékhatása, hogy segít egyensúlyba hozni az ideg- és a hormonrendszert, így könnyebben megbirkózunk a stresszes helyzetekkel, illetve a fókuszált elmének és kiterjedt nyugalomnak köszönhetően a nehéz helyzeteket sem éljük meg nyomasztó kihívásnak.

5. Javítja az alvás minőségét. A mantraéneklés azáltal, hogy segít megszabadulni a negatív gondolatoktól és érzelmektől, és kiüresíti az elmét, megágyaz a pihentető alvásnak, segít elérni a mélyalvás állapotát. Kutatások szerint a meditáció és a mantrázás révén növekszik a szervezetben a melatonin, az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormon termelődése, illetve ezek a tevékenységek stimulálják az agynak a mély alvásért felelős részét is.

6 Egészségjavító hatású. Az egészség megőrzése és javítása terén számos kutatás találta pozitív hatásúnak a mantrákkal végzett meditációt. Néhány ilyen lehetséges pozitívum a teljesség igénye nélkül: csökken, illetve normalizálódik a vérnyomás, helyreáll a légzés, enyhülhetnek az asztmatikus tünetek, helyreáll az idegrendszer egyensúlya, erősödik az immunrendszer, így a szervezet ellenállóbbá válik a kórokozókkal és betegségekkel szemben. A mantrákat énekelhetjük egy bizonyos testrészre fókuszálva, vagy azzal a szándékkal, hogy enyhüljenek a betegség tünetei.

7. Erősíti az intuíciót. Ahogy a feleslegesen emésztő gondolatok eltűnnek, és megszűnik az érzelmi kibillentség, zöld utat kapnak a magasabb én-szintekről érkező sugallatok, útmutatások. Ezeket a sugallatokat a mindennapokban gyakran nem halljuk meg, mert a finom kis belső hangot túlharsogja a fecsegő elme, vagy elnyomják a félelmeink, aggodalmaink, szorongásaink, vagy éppen a haragunk, sajnálatunk vagy más hasonló érzelem. A mantrázás segít mindenféle – emocionális, mentális, pszichikai, fizikai és energetikai – szennyeződéstől megtisztulni, így befogadóbbá válunk az intuíciónkra, a belső hang meghallására.

+1 előny:

A mantrákat rendkívül könnyű használni. Nem kerülnek semmibe, és bárhol, bármikor bevethetők, ahogy a szükség hozza, vagy ahol és amikor éppen időnk engedi. Természetesen a rendszeresség ennél a módszernél is számít, hiszen ez is épp olyan, mint a testmozgás – pozitív hatásai hosszú távon, és a rendszeres, kitartó, odaadó gyakorlás által megsokszorozódnak.

Válassz magadnak mantrát itt >>

A cikket írta: Kolontár Elvira