„Nekünk a mantrák jelentik a szívünk csücskét, és örömmel osztjuk meg veletek őket, hiszen a mantraéneklés már nekünk is rengeteg gyógyulást, örömet és átalakulást hozott. Ezt a 21+1 napos sorozatot úgy készítettük el, hogy a meditációkat otthon lehessen használni és ezáltal egyénileg is részesülhessetek a mantrák jótékony hatásaiból, továbbá mélyebben megérthessétek a következő 22 napra kiválasztott mantrákat.” (Deva Premal és Miten)

Deva Premal és Miten közel harminc éve járják a világot, hogy másokkal is megoszthassák a mantrák iránti szeretetüket és a mantrák különleges erejét. Most egy 21+1 napos meditációs utazásra hívnak, amelynek során minden nap egy új mantrával ismerkedünk meg. Ez az ingyenes lehetőség kiváló ahhoz, hogy megtapasztaljuk a mantrák csodálatos hatásait az életünk különféle területein. Az alábbi 11 pontra célszerű odafigyelni a gyakorlás során.

A MANTRAGYAKORLÁS 11 PONTJA

1. A mantrákban rejlő lehetőségek

Az ősi indiai bölcsek által hosszú évtizedek alatt kicsiszolt mantrák ereje koncentrált, akár a fizikai szintet is képesek befolyásolni. „A mantrák olyanok, mint a különféle ajtók, amelyek ugyanoda vezetnek: mindegyik mantra egyedi, és ezáltal egyedi módon vezet el ugyanahhoz a bölcsességhez. Annak felismeréséhez, hogy minden EGY. Vagyis minden mantrában ott rejlik a lehetőség, hogy fellebbentse számunkra az illúzió fátylát, és szétoszlassa a sötétséget.” (Deva)

2. A mantrák nyelve – miért működik akkor is, ha nem értjük?

A mantrák nyelve a szanszkrit, amit ma már senki nem használ élő nyelvként a bolygón, de  ‘matrica’-nak, vagyis ‘anyanyelvnek’ nevezik. Ehhez pedig mindannyian ugyanúgy kötődünk, olyan, mintha a sejtszintű nyelvünk lenne, egy kód, amit nagyon mély szinteken értünk meg. Valami olyat rezegtet meg bennünk, amit semmilyen más nyelv vagy hang nem képes. Ez egy univerzális, sejtszintű hangnyelv, amely egyesít bennünket, akármilyen is a hitrendszerünk, a nemzetiségünk, a vallásunk. Minden mantra fordítását is közöljük, de Deva és Miten szerint önmagukban a hangok elegendőek ahhoz, hogy a jótékony hatások érvényesüljenek.

3. A mantrák jelentése

Ez a 21+1 napos sorozat felöleli a legfontosabb mantrákat, ezáltal az emberi élet legfőbb területeit, aspektusát. A sorozatban bemutatott mantrák mindegyike egyedi jelentéssel bír, némelyik általánosabb, mások egy bizonyos életterületre fókuszálnak. A 21+1 nap során kísérletezünk a legismertebbekkel (úgy mint Gayatri mantra vagy az Om mani padme hum) és a kevésbé ismert, de nem kevésbé szépséges gyöngyszemekkel is. A mantrák mélységes, sűrített bölcsességet tartalmaznak, a jelentésük jóval több, mint az egyes szavak összessége. Ezért szinte lehetetlen precízen lefordítani őket anélkül, hogy a jelentés néhány aspektusa el ne veszne. Éppen ezért a fordítást tekintsük sorvezetőnek és hagyjuk, hogy a mantrák önmagukban hassanak ránk (lásd a következő pontot). A  mantrák jelentését és a hozzájuk tartozó útmutatásokat mindig az adott napnál találjátok.

4. A szándék ereje

Mivel a fordítás során valamennyi mindig szükségszerűen elveszik az igazi, valódi jelentésből, nagyon fontos a szándékunk ereje. Jó, ha a szándékunk erős, és belül erősen összpontosítunk, de valójában személy szerint az a hatás a legfontosabb, amit a mantra gyakorol ránk. Ez jelenti a mantra valódi jelentését minden egyes embernek, aki használja. Minden mantránál találtok egy „Belső fókusz” címen szereplő mondatot, ez nagy vonalakban lefedi az adott mantrához tartozó szándékot, de természetesen meg lehet fogalmazni egyéni szándékot is.

5. Vidd magaddal a mantrát egész napra!

A mantrák hatása nemcsak az énekléssel érvényesülhet. Számtalan módot találhatunk arra, hogy a mantrákat az életünk részévé tegyük. Miten így vall erről: „sokszor egy-egy mantrát úgyszólván magammal >>hordok<< egész nap. Erre szeretnélek titeket is bátorítani! Vigyétek magatokkal a mantrát egész nap, és akármikor eszetekbe jut, térjetek vissza rá, legyen a mantra az utolsó dolog, amire gondoltok elalvás előtt. Így lehet igazán elköteleződni egy mantrának, és annak a sajátos fókusznak vagy témának, amit a mantra képvisel.”

6. Hangosan kell-e kántálni a mantrákat?

A mantráknak nem feltétlenül kell hangosan, hallhatóan megszólalniuk. „Ennek megértése számomra igazi áttörést hozott – mondja Miten –, mert rájöttem, hogy magamban hordozhatom a mantrát anélkül, hogy konkrétan, hallhatóan kántálnám, és ez segített például nehezebb éjszakákon, amikor ébren voltam. Ilyenkor is a 108 ismétlésre összpontosítottam egy hang nélkül, és ez nagyon megnyugtatott.”

Tehát ha olyan helyzet adódik, amikor úgy érzed, nem tudod vagy nem lehet hangosan énekelni a mantrát, összpontosíts rá legbelül, „hordd” magaddal, tartsd a lényedben, az elmédben, a szívedben – ez a mantragyakorlás gyökere, amikor így kapcsolódunk a Szellemhez.

7. Miért éppen 108-szor kántáljuk a mantrákat?

A 108-at igen kedvező számnak tartják a Védákban. A szent iratok szerint 72.000 energiavonalunk van a testünkben (a nadik), ezek közül 108 fő energiacsatorna vagy fő nadi van, amelyek a szent szívben találkoznak. Amikor egy mantrát 108-szor énekelünk el, az összes energiacsatornát feltöltjük a hang vibrációjával.

8. Milyen pozícióban mantrázzunk?

Deva és Miten a mantrák többségénél kényelmes pozíciót javasolnak, olyat, amiben egyenes a hátunk, el tudunk lazulni, mégis éberek tudunk maradni. Olyan pozíciót, ami lehetővé teszi a jelenlétet. A fekvő pozíció emiatt nem ideális, úgy énekelni is nehezebb és el is szundikálhatunk közben, és most nem feltétlenül ez a cél. Amikor más jellegű pozíciót igényel az adott mantra, azt külön jelezzük a szövegben.

9. Az ismétlés és a gyakorlás fontossága

„A mantragyakorlás lényege nem az, hogy gyorsan túlesünk rajta, aztán visszatérünk a szokásos napi rutinunkhoz. A lényeg éppen maga a gyakorlás, és hogy integráljuk a mantrákat az életünkbe. Akárhova is megyünk, bármit is csinálunk, a mantrák elkísérnek. Ez a valódi mantragyakorlás, illetve a mantrázás előnye. Ez segít és támogat az életünk ösvényén.” Miten

A mantrák erejét az ismétlés, az odaadó gyakorlás megsokszorozza. Minél több örömet tudunk belevinni a gyakorlásunkba, annál több örömöt kapunk vissza. A mantrák olyanok, akár a barátok, segítségül hívhatjuk őket a szükség idejében és a stresszes időszakokban is.

10. A kontempláció

Minden mantra előtt elmélkedjünk az adott mantra témájáról: mit jelent az életünkben, kell-e, tudunk-e fejlődni még azon a területen stb.? Mit áldozhatnánk fel ahhoz, hogy az adott minőség még teljesebben megnyilvánuljon az életünkben? Ha ezeket végiggondoljuk, az segít még inkább finomítani a saját fókuszunkat, és elmélyíteni a gyakorlást.

11. A mantra legfontosabb „eleme”: a csend

Végül, de nem utolsósorban tudatosítsuk, hogy a mantra tulajdonképpen legfontosabb „eleme”, ahova eljutunk a mantra révén, a mantrát követő csend. Deva és Miten minden alkalommal hangsúlyozza ezt az elsőre paradoxonnak tűnő dolgot: hogy az éneklést követő csend az, amiben a lelkünk megmártózik és újjászületik. Ez a csend képviseli a transzcendenst, az örökkévalót, a valóságot, ennek megértése vagy elérése a mantragyakorlás végső célja.

21+1 NAP MANTRA MEDITÁCIÓIT ITT TALÁLOD