Manapság, amikor annyira összetetté vált jó kapcsolatot kialakítani és fenntartani, főleg egy életen át, igazi csodának tűnik Deva Premal és Miten, származást, életkort és más nehézségeket is áthidaló kapcsolata. Vajon mi a titkuk?

Sokan egyszerűen csak szakrális párként emlegetik Deva Premalt és Mitent, akik közel harminc éve találkoztak, estek szerelembe egymással és kezdtek el zenélni Osho ashramjában. Azóta számos albumot jelentettek meg, a világ számtalan pontján koncerteztek meditációs központoktól kezdve fesztiválokon át stadionokig, miközben egymásba olvadó fényük töretlenül ragyog, jelzőfényként szolgálva másoknak is, akik a valódi, szeretetteljes párkapcsolatot keresik.

Szakrális kapcsolatuk sokakat inspirál

Miten az elnyomhatatlan belső hangnak engedelmeskedve szökött meg sikeres zenei karrierjétől Angliából, hogy valami egészen mást keressen. Hátrahagyva feleségét és kisfiát a világ túlsó felére menekült, hogy az ellentmondásos misztikus, Osho közösségében találjon békére és válaszokra. Szakított addigi zenész-énjével, és teljes lényével belemerült a belső út keresésére, a közösségre és a szentséges életre épülő új életformába. A német származású Deva Premal 20 éves volt, amikor találkoztak az ashramban, Miten pedig 42. A Lélek szintjén azonnal felismerték egymást, amikor együtt kezdtek zenélni az ashram zenei közösségében. Szerelmük azt követően lobbant lángra, hogy a keleti gyógymódokat tanuló Deva egy gyakorló shiatsu kezelést nyújtott Mitennek. Egy év múlva elhagyták az ashramot, hogy szakrális énekekre és mantrákra épülő zenéjükkel meghódítsák a világot.

Zene, ami túlmutat a szerelmükön

Bárki, aki találkozik velük, tisztán érezheti, hogy kettőjük fénye harmóniában és egyetértésben kapcsolódik össze, elmosva minden különbséget. Miten lázadó rockzenészből lett zenélő szerzetes (ahogy magát aposztrofálja) és meditatív koncerteket, gyógyító elvonulásokat cerebráló sámán (ahogy Deva nevezi őt). Deva mantrákkal és áhítattal átitatott közegben nőtt fel, ám Miten gyengéd noszogatására találta meg a ma milliókat inspiráló saját hangját. Miten ma 70 éves, és Osho tanításainak és a mantráknak köszönhetően újra jó kapcsolatot ápol korábban elhagyott fiával. Deva az ötödik ikszhez közel mantraénekesként, gyönyörű nőként és igazi társként is példakép sokak számára.

Zenéjük azonban, úgy tűnik, túlmutat kettőjük személyes kapcsolatán. Erre mondják, hogy az Isten is egymásnak teremtette őket, ám zenéjüket hallgatva úgy tűnik, ennek különleges kapcsolatuknál is nagyobb célja volt. Kettejük energiája összeadódva valami egészen különleges minőséget teremtett meg a bolygón, a szakrális indiai zene nyugati dallamokkal ötvözött dimenzióját, ami emberek tízezreinek szolgál spirituális menedékül vagy inspiráció gyanánt a legkülönfélébb élethelyzetekben.

A mantrazene, ami táplálja a kapcsolatukat

„Amikor a kapcsolatunkról kérdeznek, mindig a zenéhez fűződő kapcsolatunkkal kezdem, hiszen a mi tantrikus gyakorlatunk maga a zene. Amikor zenélünk, mantrákat énekelünk, az kicsit olyan nekünk, mintha ágyba bújnánk. Mindketten úgy érezzük, hogy a mantrák és a megerősítések az életünk csodái. Az egész világ a szemünk láttára fordult tömegesen a mantrákhoz. Tényleg emberek ezrei kezdtek el a mantrák iránt érdeklődni. A mantrák szent és tudományosan igazolt gyógyító hatású hangzások, amelyeket több tízezer évvel ezelőtt alkottak meg indiai bölcsek. Ez az az örökség, amit ma megosztunk az emberekkel, de úgy, hogy ez a folyamat minket is táplál. A mantrák és a mantrák megosztása feltölt minket Devával és táplálja a kapcsolatunkat is.”

„Az egész világ tantrikus, a mi kapcsolatunk is”

Miten sokszor utal rá, hogy amikor zenélnek, koncertet adnak, az önmagában egy tantrikus gyakorlat. „Akárhol is játszunk, legyen az egy fesztivál vagy egy stadion, az nekünk olyan, mintha egy tantrikus szentélybe, egy templomba lépnénk be. Nemcsak mi, a fellépők, hozzuk be a saját energiánkat, de mindenki, aki eljön, hogy meghallgasson minket. Ezért szeretjük ennyire ezeket az eseményeket, hiszen ilyenkor egy szent térbe lépünk be és közösen, nemcsak mi, hanem mindenki mással közösen létrehozzuk a meditáció és a csend pillanatait, pozitív energiákat és együtt ünnepeljük az életet.”

Adja magát a kérdés, hogy ennyi ideje együtt élő párként vajon hogyan oldják meg a konfliktusaikat és hogyan lendülnek túl az élet kisebb-nagyobb mélypontjain. Deva elárulja, hogy szinte soha nem veszekszenek, amikor vita alakul ki közöttük, általában az sem tart tovább 5 percnél.

Miten azt is hozzáteszi, hogy valójában sosem volt szükségük arra, hogy komolyan leüljenek beszélgetni a kapcsolatukról vagy akár tanácsadó segítségét vegyék igénybe. „Számunkra ez az egész egy áramlat, ami magától folyik, másrészt az évek alatt olyan jó barátokká váltunk, hogy nekünk az vált az elsődleges szemponttá, hogy hogyan tudjuk egymás spirituális ösvényét támogatni. Ez fontosabb Devának és nekem, mint bármi más. Mivel ennyire jó barátok vagyunk, én egyszerűen azt szeretném, hogy Deva élete virágba boruljon, és ha ez esetleg azzal jár, hogy elhagy engem vagy hasonlók, akkor ez az ő ösvénye és én támogatom ebben. Tudom, hogy ő is épp ezt szeretné nekem. Ez a mi alapunk, amire építkezünk, és mindez együtt a jó barátságunkkal, a zenével és minden mással, ami velünk történik. Mi így vagyunk nagyon boldogok együtt és jól érezzük magunkat.

Sokszor megkérdezik, hogy gyakoroljuk-e a tantrát, de én másképp közelítem meg a kérdést. Nincs semmiféle különleges tantrikus szexuális gyakorlat, amit követünk, inkább úgy gondolunk az egészre, az egész kapcsolatunkra és az egész életre, ami önmagában tantrikus. Tantrikus a kapcsolatunk, ez nem is kérdés.”

Amikor egy pár mindkét tagja a spirituális fejlődésnek szenteli önmagát, óhatatlanul is akadnak elágazások, eltérő utak és hasonló nehézségek, amelyek sok esetben válóokká növik ki magukat. Deva és Miten esetében azonban szemmel látható a harmónia és az egymás iránt tanúsított feltétel nélküli szeretet. Deva szerint a párkapcsolata Mitennel abban is segít, hogy tisztán tartsa a saját isteni „csatornáját”, és féken tartsa az egóját. A másik óriási segítséget bevallottan a mantrák jelentik számukra, és emellett „ott vagyunk egymásnak, és ez mindig ad egyfajta ellenőrzést, a másik is segít ebben a nem mindig könnyű utazásban, nagyon is szépséges, szeretetteljes módon” – fogalmazza meg titkukat Deva.

 

Kolontár Elvira

Felhasznált forrás: Lilou Macé