2015 júniusában jelent meg Deva Premal és Miten Songs for the Sangha című új cd-je –ennek kapcsán készült velük interjú a mantraéneklésről, a kedvenc dalukról és persze arról, hogy sikerült az új album.

  1. 06. 23-án jelent meg a Songs for the Sangha címet viselő új albumotok. Mitől egyedi ez a cd a korábbiakhoz képest?

Deva: Ezen az albumon az angol szövegek és az eredeti szanszkrit mantrák minden korábbinál teljesebben összeolvadnak. Ez nem egy tipikus mantra cd sok-sok mantra ismétléssel, sokkal inkább az életünk örömteli ünneplése Mitennel.

Miten: Attól is egyedi, hogy jóval több, mint egy zenekari album. Mindig is törekedtünk arra, hogy nagyszerű zenészekkel működjünk együtt és egyedi albumokat alkossunk. Például a tibeti Gyuto szerzetesekkel felvett anyagunk is elég radikális lett, de említhetném a jazz/fusion artist Kit Walkerrel, a rockzenei producer John Leckie-vel való együttműködésünket is, aki olyan előadókkal és együttesekkel dolgozott együtt, mint például Doctor John, a Stone Roses, a Simple Minds vagy a Los Lobos.

A Songs for the Sangha albumon 5 zenész működött közre: Manose varázslatos fuvolájával, Spencer Cozens angol billentyűs, Joby Baker kanadai basszusgitáros, vokalista és dobos, és persze Deva és jómagam. A világ 4 különböző sarkából jöttünk össze, hogy kitágítsuk a saját horizontunkat, és új területeket fedezzünk fel zenei és más értelemben is. Ez igazán élővé is teszi ezt az albumot. Az elmúlt 22 évben a koncertjeinken Devával a zenei egyszerűségre törekedtünk, arra ösztönözve a közönséget, hogy velünk együtt énekeljenek, ahelyett, hogy passzív hallgatók maradnának vagy mi vezetnénk őket a kántálás folyamatában (ahogy az például a kirtan során történik). Szeretjük a kórust, amikor mindannyian harmóniában énekelünk együtt. Az új albumon ez a két dolog egyensúlyban van. Európában 2015-ben mutatjuk be ezt az albumot.

Miért a Songs for the Sangha nevet adtátok ennek az anyagnak?

Miten: A szangha (spirituális közösség) nagyon becses számunkra. Ahogy mondtam, ott együtt éneklünk, és amikor több ezer emberrel együtt teszed ezt, mélyen érzed az összekapcsolódottságot. Maga a szó – szangha -, szanszkrit eredetű, jelentése ‘spirituális család’, és mi pont így látjuk ezt az albumot: egyfajta felajánlás részünkről, ünneplés és egyúttal egy szívbéli kapcsolat, amit az Úton járó testvéreinkkel megosztunk. A dalok egy részét Osho indiai ashramjában is énekeljük, és szerettünk volna megosztani valamit abból az eksztatikus élményből is, amiben ezeken a darshanokon van részünk.

A zene egy hatalmas gyógyító erő, és számtalan ember esetében – beleértve saját magunkat is – megtapasztaltuk a gyógyulást, a szellemi felfrissülést a mantrák kántálásának eredményeként. Eljött az idő, hogy megosszuk ezeket a mantrákat.

Deva: Az elmúlt 30 évben ezeket énekeltük, valóban.

Miten: Az utolsó koncert, amit a 2014-es turnénkon adtunk, egy szabadtéri, ötezer fős rendezvény volt Buenos Airesben. Nemcsak hihetetlen élmény volt nekünk, amikor ennyi ember énekelt – aztán ült csendben – velünk együtt, de egyúttal egy megerősítés is, hogy milyen erősek is a mantrák és milyen sok emberre vannak hatással világszerte. Csendben ülni ennyi emberrel – ez olyasmi, aminek a jelentőségét nem lehet kellően hangsúlyozni. Legalább annyira fontos és erőteljes hatású, ha nem erősebb, mint maga a kántálás.

Mindannyian vágyódunk valamiféle haladék után a mindennapi rutin során, de hol találjuk meg vajon? Bárok, klubok, filmek, tévé? Világszerte igen sokan lelnek menedéket a mantraéneklésben.

Deva: Az album rögzítése során mi öten is egy kis szanghává váltunk és kapcsolatunk tükröződik a zenében. Szeretnénk a világnak egy ajándékot adni ezzel az albummal, amelynek dalait az emberek énekelhetik, ünnepelhetnek velük, hallgathatják a kocsijukban, a fülhallgatóikban menet közben vagy éppen szeretkezés közben. A Songs for the Sangha az egymáshoz való kapcsolódásról szól, a szentségről, arról, hogy a zene békét és örömet hoz és végül a csend eksztatikus élményéhez vezet el.

Hol vettétek fel az albumot?

Miten: 9 nap alatt rögzítettük az anyagot az ausztráliai Byron Bayben. Producerünk, Joby Baker Vancouver Islandról érkezett hordozható stúdiójával. Joby Grammy-díjra jelölt producer, így amikor azt mondta, jobb szeretné egy házban elkészíteni az albumot, semmint egy stúdió steril atmoszférájában, mi is azonnal belementünk. A környék viszont tele volt kabócával, mindenféle madárral és a ház mellett elterülő réten tehenek is legelésztek. Joby erre mondta: „Rendben, akkor ők is részei lesznek a felvételeknek.” Egy ciklon is elért bennünket ez alatt az idő alatt. Az eső, amit némelyik dal alatt hallani lehet, a Marcia nevű ciklon hangja.

Tudnátok mondani egy-egy dalt az albumról, ami számotokra kiemelkedő?

Deva: Nekem a Sarveshaam mantra egyértelműen nagy kedvenc. Az egyik legszebb shanti, vagyis békemantra. Ez a mantra egy felhívás a jól-lét, egészség, bőség, teljesség megtapasztalására, alapvetően minden lény boldogságáról szól. A mantrát Spencer kíséri egy gyönyörű Steinway zongorán, és közreműködik Udi Ben Knaan is, méghozzá krétai lanton. A vágyakozás és az ima kézzelfogható ebben a mély mantrában.

Szerintetek milyen hangulata, jellege lett az új albumnak?

Miten: Egyszerűen csodálatos! Egyedül azért megvenném, hogy meghallgathassam Devát, amint a Sarveesham mantrát énekli. Amit ezen az albumon hallasz, az nagyon is visszatükrözi azt a szellemi pezsgést és sokféleséget, ami Osho ashramjában is jelen volt a zenében a 70-es, 80-as években.

Osho nem volt a hagyományok embere. Mindig arra ösztönzött bennünket, hogy a saját zenénket játsszuk. „Játszd azt, ami te vagy. Nincs rá szükség, hogy az indiai tradíciót másold…”

Arra bátorított minket, hogy önmagunkat fejezzük ki – tudatos kontroll nélkül. A Songs for the Sangha ezért egy 14 perces himnusszal indít (Parameshwara Mantra / Deep in Love), és az egyszerűségében is hihetetlenül erős Sarveesham mantrával zárul, e kettő között pedig folyamatosan fenntartja a harmonikus áramlást.

Egy napon biztos, hogy az összes kedvenc Osho-dalunkból is készítünk egy albumot. Deva és az én számomra az éneklés és a mantrák az életünk. Majdhogynem találkozásunk első pillanatától fogva együtt éneklünk. 2015-ben megismerkedésünk 25. évét ünnepelhetjük már.

A mantrákra úgy tekintünk, mint egy nagyon értékes növényre, amit gondozni kell – ami képes másokat is meggyógyítani. Úgy érezzük, ebben az életben a dharmánk az, hogy biztosítsuk ezeknek a növényeknek a gondozását, hogy megfelelő termőtalajba kerülve növekedhessenek. Szeretjük látni, ahogy virágba borulnak és burjánzanak. Örülünk, ha láthatjuk, ahogy másokat is vonz a mantrák gyógyító ereje, mint egy különleges virág illata.

Így látjuk az életünket és a zenénket is. Üzeneteket közvetítünk, hordozzuk a lángot.  Akik hozzánk hasonlóan felismerik ezeknek a növényeknek az illatát, azok csatlakoznak hozzánk az utunkon. Akik nem, azok pedig nem. És ez pont így van jól.

Bennünket persze teljesen elvarázsol ez az illat. Már az örömet okoz, ha csak ennek a szent növénynek a közelében lehetünk, és megtiszteltetés számunkra, hogy megbíztak a gondozásukkal. Hatalmas áldás ez, nagyobb, mint arról valaha is álmodtunk.

Forrás: http://devapremalmiten.com/

Fordította: Kolontár Elvira