A német származású, klasszikus zenei képzettséggel rendelkező Deva Premal, akinek születésekor apja a Gayatri mantrát énekelte, 1991 óta járja a világot 24 évvel idősebb párjával, Mitennel, hogy meditatív, spirituális New Age zenéjüket és workshopjaikat mindenhova eljuttathassák. A Deva Premal & Miten duót az októberi budapesti koncertjén a nepáli Manose kíséri bansuri fuvolán.

Deva, Születésed óta vegetáriánus vagy, és a Gayatri mantra volt az altatód. Sosem lázadtál ellene, hogy a szüleid ebben a szellemben neveltek? Mindig is boldogan kántáltad a mantrákat és meditáltál?

Deva: Azt nem állítom, hogy gyerekkoromban „boldogan kántáltam a mantrákat”. Tulajdonképpen csak elfogadtam azt, amit a szüleimtől kaptam, ami szerencsére, egy értékes dolog volt, de azért voltak olyan pillanatok, amikor szívesebben lettem volna olyan, mint a barátaim az iskolában, vagy ha egy kicsit szokványosabb életem lett volna.

Oshotól, spirituális, vallási vezetődtől kaptad a nevedet 11 évesen, és az ő ásramában találkoztatok Mitennel is, aki viszont Angliában és egy teljesen más kultúrkörben nőtt fel. Miten, mi jelentette a fordulópontot az életedben, hiszen korábban olyan csapatokkal zenéltél, mint a Fleetwood Mac vagy Lou Reed zenekara? 

Miten: 1980-ban hagytam el a zenebizniszt, mert spirituálisan teljesen kiégettnek éreztem magam. Többre vágytam annál, mint „sex, drugs and rock’n’roll”, és ezt azután találtam meg, hogy elolvastam Osho egyik könyvét.

Mennyire változott meg a zenei ízlésetek azt követően, hogy találkoztatok? Mit adtatok hozzá egymás kreatív energiáihoz? 

Miten: Deva ismertette meg velem a mantrák gyógyító erejét.

Deva: Miten mutatott meg nekem számos olyan amerikai és angol zenét, amelyekről korábban még csak nem is hallottam.

Ki jelentette számotokra a legnagyobb inspirációt? Kit tartotok a zsáner legnagyobbjának?

Deva: Jagjit Singh jut legelőször eszembe, akinek olyan a hangja, mint a méz, és akinek a kapcsolata a spiritualitással roppant inspiráló számunkra.

A New Age zenében kik állnak közel hozzátok és miért? 

Deva: Krishna Das, Jai Uttal, Snatam Kaur. Hozzánk hasonlóan nekik is erős spirituális kötődésük van gurujaikhoz, ami azt jelenti, hogy a zenéjük őszinte, felemelő és ambiciózus álmoktól mentes.

Vannak olyan zenészek, akikkel szívesen dolgoznátok együtt? Ha igen, kik azok?

Deva: Richard Bona, Bombay Jayashree, Bobby McFerrin, Jagjit Singh, Anushka Shankar.

George Harrison volt az első, aki igazából felkeltette az érdeklődést a keleti kultúrák iránt. Kezdetben a zene iránt, majd fokozatosan egyre inkább spirituális dimenziókban is. Majdnem minden kislemezén található referencia az indiai zenére, egy lemezét pedig teljes mértékben a mantráknak szentelte. Mit gondoltok a munkásságáról? Mennyiben segítette az embereket abban, hogy megértsék a mantrákat? 

Miten: George Harrison a mantrák és az indiai zene nagykövete volt. Nélküle mi sem lennénk most itt.

Éreztek különbséget az élő zene és a felvett anyag között? Véleményetek szerint átadható a mantrák vagy általában a zene ereje digitális formátumban?

Deva: Bizonyos mértékben természetesen van különbség. Amikor emberek ezrei éneklik, ismételgetik veled a mantrákat, az egy hihetetlen érzés, amit nagyon nehezen lehetne visszaadni egy lemezstúdióban. Viszont az is tény, hogy a stúdióban olyan szinten tökéletesítheted a zenét, ami egy élő felvételen nem feltétlenül lenne lehetséges. Szóval mindkettőnek megvannak az előnyei.

Hol szerettek a legjobban fellépni? 

Deva: Igazából, nincsen egy „különleges helyünk”. Amikor az emberek eljönnek, hogy együtt énekeljenek és meditáljanak – ahogy azt teszik –, minden koncert egy áldás.

Rengeteg előadó felemelte a hangját Tibet felszabadításáért. Ti részt vettetek valamilyen kezdeményezésben?

Miten: Felvettünk egy CD-t dharamsalai tibeti szerzetesekkel, amin Devával együtt énekelnek. Igazán különleges lett, a címe Tibetan Mantras for Turbulent Times. A CD teljes bevételét különböző tibeti jótékonysági szervezetek és kolostorok számára ajánlottuk fel.

Éneklik a mantráitokat keleti templomokban? 

Deva: Igen, ugyanazokat a mantrákat – ősi szanszkrit imákat – kántálják, de nem feltétlenül ugyanazokkal a dallamokkal.

Miten: A dallamoknak, amiket használunk, egy része tradicionális, de többségük saját szerzemény.

Deva: Azt is hallottuk, hogy a dalai láma a szabadidejében hallgatja a CD-inket.

Van olyan zene, amire azt mondjátok, „kár, hogy nem mi írtuk!”

Deva: Bombay Jayashree: Bhajeham Bhajeham.

Miten: John Lennon Imagine-je.

Mit énekeltek a zuhany alatt?

Miten: A mantrától Smokey Robinsonon át egy Bob Dylan-számig bármit, ami eszembe jut. Több ezer dalt ismerek.

Deva: Én személy szerint a néma zuhanyzást preferálom.

Mit vártok a jövőtől? 

Deva: Semmit nem várunk a jövőtől. Az élet egy rejtély, és mi így szeretjük!

Oma