Mantra alatt manapság egy gyakran ismételt szót vagy mondatot értünk, azt azonban kevesen tudják, hogy az indiai vallási hagyományból származó mantrákat eredetileg meghatározott céllal és körülmények között ismételgették. A ma már közel ötezer éves tradíciónak számító mantraéneklés nagyon hatékony segítséget nyújt a ma emberének is.

De mik is tulajdonképpen a mantrák? A mantrák rövid, de tömör, szentnek, mágikusnak tartott formulák, varázsigék, energiát, rezgést közvetítő hangmintázatok, amelyek különféle célok, illetve tudatállapotok elérésére szolgálnak.

A mantrákat az egykor élt bölcsek, a rishik tudatosan alkották meg, mint az ember tudatosodását elősegítő különleges eszközöket. Már a korai időkben úgy tartották, hogy egy adott mantra ismételgetése a mantra jelentésével összefüggő spirituális változást idéz elő a rendszeres gyakorlás következtében, és segít a tudatosodás útján szembenézni az akadályokkal. Más mantrákat arra használtak, hogy kapcsolatba lépjenek a felsőbb erőkkel és bizonyos isteni tulajdonságokat tudjanak befogadni.

Szanszkritül a „man” szótag jelentése: elme, a „tra” pedig: megszabadítani valamitől, így a mantra azt jelenti: egy eszköz az elme felszabadításához. A szanszkrit nyelv különlegessége, hogy az egyes szavak annak a tárgynak vagy minőségnek a lényegét is hordozzák, amelyet leírnak. Így ha például az ananda szót kántáljuk folyamatosan, az eljuttat a boldogság állapotába, mert az ananda szó a boldogság fogalmának hangbeli megfelelője.

Fontos tudni, hogy a mantrákat hagyományosan 108-as ismétlésekkel zengetik. Ennek oka, hogy a védikus szent iratok szerint a fizikai és szubtilis testeink 72.000 energiacsatornát (nádit), ezen belül 108 fő nádit tartalmaznak. A mantra 108-szor való kántálásával a hangrezgés átitatja a teljes fizikai és energiatestet. A szakrális éneklés vagy kántálás két szinten hat: a fizikai síkon kiterjeszti a hangrezgést, ami megnyitja a szívet. Így egyensúlyba kerül a teljes energiarendszer, a sejtek megnyílnak a finom életerő befogadására, ami segít megvalósítani a mantra által képviselt állapotot (pl. boldogság, bőség, feltétel nélküli szeretet). Minél többször zengetünk egy hangmintát, annál inkább ráhangolódunk a rezgésére, és összeolvadunk az általa képviselt minőséggel.

A mantraéneklés élvonalát ma kétségkívül Deva Premal és Miten képviselik, zenéjük a ’90-es évek elején történt indulásuk óta a mai alternatív gyógyító rendszereknek is szerves részévé vált. Dalaikat, mantráikat használják a rehabilitációs és stresszklinikáktól kezdve jógastúdiókon, wellness és meditációs központokon keresztül a különleges sámáni és  törzsi összejövetelekig, még az Amazonas őserdeinek mélyén is. A mantrákat remekül használhatjuk egyéni célok elérésére, spirituális tulajdonságok elérésére, de az általuk képviselt felemelő, gyógyító erő különösen intenzíven érvényesül akkor is, ha nagyobb csoportok együtt énekelnek.