Om asatoma satgamaya/Vezess minket a hamisságból az igazságba

tamasoma jyotirgamaya/a sötétségből a fénybe

mrityorma amritamgamaya/a halálból az örök életbe

Hogyan hangolódj a mantrára?

Belső szándék:

Tudatában vagyok annak, hogy minden pillanat egy újjászületés, és minden pillanatot felmagasztal az, ami sosem változik, sosem hal meg.

 

DEVA ÉS MITEN ÚTMUTATÁSAI A VIDEÓBÓL

Deva: Ma az Upanisádok egyik legismertebb mantráját hoztuk el nektek, ez az Om asatoma. Mindössze három sorból áll: Om asatoma satgamaya / tamasoma jyotirgamaya / mrityorma amritamgamaya.

 

A mantra jelentése:

'gamaya' – elvezetni valamitől

'Om asatoma satgamaya' – vezess el az igazságomtól az igazságig

A 'sat' maga az igazság, a valóság. A mi 'sat'-unk a mi igazságunk, ami valójában valótlanság, illúzió, hamisság, csalás. Vagyis „vezess minket a hamisságból az igazságba”.

'tamasoma' – sötétség

'jyotir' – fény

'Tamasoma jyotirgamaya' – vezess minket a sötétségből a fénybe

A sötétség a tudatlanság sötétsége, amikor nem tudjuk, kik vagyunk. Lényünk valódi tudása a fény.

'mrityorma' – halál

'amritamgamaya' – halhatatlanság, örökkévalóság

'Mrityorma amritamgamaya': Ez az utazás a halál illúziójából tart annak felismerése felé, hogy sosem halunk meg, hiszen sosem születtünk, a lényegünk örökkévaló.

Meditációval, a mantrák gyakorlásával, lényünk megismerésével rálelhetünk arra a helyre önmagunkban, ami változatlan, nem érintik a hangulatváltozások, sem élet, sem halál. Ez egy csendes, mély, tiszta középpont, és mindig megmarad, akár fizikai testben vagyunk éppen, akár más birodalmak felé tartunk. Mindez egy rejtély az ember számára. 

Miten: Érdekes, hogy ezt a mantrát az emberi élet átmeneti periódusaiban is szokták énekelni. Úgy tartják, hogy amikor valaki elhagyja a fizikai testét, abban az átmenetben ez a mantra nagyon erőteljes segítséget nyújt. Ez csak egy „felhasználás” a sok közül, hiszen valójában minden pillanatra tekinthetünk úgy, mint valami új megszületésére, szóval minden pillanatot ünnepelhetünk átmenetként az életben. Ugyanakkor maga a mantra is kimondja, hogy van valami, ami nem változik és nem alakul át: és ez az igazi valóság. A mantra éneklése közben tartsuk meg ezt a bölcsességet a szívünkben: hogy egyszerre utazunk keresztül az életen és közben utunk sehova sem vezet, mivel sosem születünk és sosem halunk meg. Ez a lehetőség rejlik a mai gyakorlásunkban. Most tehát helyezkedjetek el olyan testhelyzetben, ami kényelmes és lehetővé teszi, hogy jelen legyetek, hunyjátok be a szemeteket, figyeljetek befelé (ez is segít abban, hogy ne veszítsünk el feleslegesen energiát azon keresztül, hogy a tekintetünk ide-oda téved). Engedjétek meg, hogy a zene és az ősi szent szavak szárnyán elinduljatok befelé.

Om asatoma satgamaya

tamasoma jyotirgamaya

mrityorma amritamgamaya

Miten: Maradjunk még csukott szemmel.

Deva: Vegyünk egy mély lélegzetet a hasunkba. És elő azzal a belső mosollyal! Az a belső tudás is megmutatkozik most, hogy nem létezik halál, csak a formák váltakozása.

Miten: Néhány percig üljetek velünk ebben a csendben, kezdjétek el érezni a mantra hatásait. Emlékezzetek rá, hogy a mantrák ereje az ismétlésben rejlik. A mantrát, ha egyszer megtanultátok, hozzászoktatok, az életetek részévé tehetitek, és ennek a pillanatnak a tapasztalata innentől fogva mindig elérhető lesz számotokra.

Namasté.

A MANTRAGYAKORLÁS 11 LEGFONTOSABB PONTJA

JEGYRENDELÉS: http://jegyrendeles.namaste-elmeny.hu/event/details/9?lng=hu