OM Shanti OM  – Belső béke

Hogyan hangolódj a mantrára?

Belső szándék:

A mantra hangja fénnyel tölti meg a napomat és elvezet a belső békébe és nyugalomba, akkor is, amikor kihívásokkal nézek szembe.


DEVA ÉS MITEN ÚTMUTATÁSAI A VIDEÓBÓL

Deva: Namasté! Üdvözlünk titeket mantrameditációs kihívásunk 2. napján. Számunkra nagy öröm minden nap ráhangolódni erre az utazásra, mert összekapcsoltnak érezzük magunkat, mintha mindannyian világítótornyok lennénk szerte a világon. Ilyenkor rászánunk 15 percet a napunkból arra, hogy befelé figyeljünk és tápláljuk azt a belső teret, amit gyakran elfelejtünk. Bár 15 perc nem sok, de mégis nagyon erőteljes, ha erre az időre elkötelezzük magunkat saját magunk iránt. Ez egy időtlen tér, nem mérhetjük percekben, mégis az egész napunkat befolyásolja. Csendet és szentséget hoz az egész napunkba.

Miten: Tudjátok, arra jöttem rá, hogy a mantrák számomra a lélek táplálékát jelentik. Nagyon könnyű a testet táplálni, de gyakran elfelejtjük a lelket táplálni. A mantrák éneklésével tulajdonképpen önmagunkat tápláljuk, és minden egyes alkalommal adunk magunknak egy második esélyt. Számomra ez a mantrák ajándéka.

Deva: A meditációk során néha együtt énekeljük majd a mantrákat, de lesz olyan is, amikor csak hallgatunk egy-egy hosszabb mantrát, amit nehéz lenne azonnal elénekelni. Megpróbáljuk érzékelni a különbséget, milyen, amikor hallgatjuk és milyen, amikor énekeljük is, és milyen, amikor egészen hangosan kántáljuk. Milyen érzés, amikor a mantrát úgyszólván magammal „hordom” egész nap. Erre szeretnélek titeket bátorítani minden egyes napon, amikor egy új mantrával ismerkedünk meg. Vigyétek magatokkal a mantrát egész nap, és akármikor eszetekbe jut, térjetek vissza a mantrára, legyen a mantra az utolsó dolog, amire gondoltok elalvás előtt. Így lehet igazán elköteleződni egy mantrának, egy bizonyos mantrának és annak a sajátos fókusznak vagy témának, amit a mantra képvisel. Ma egy nagyon egyszerű mantrát hoztunk Nektek; tegnap az OM-ot kántáltuk, ma pedig hozzátesszük a Shanti szót, amit annyit tesz: ’béke’.

A mai mantránk az OM Shanti, amit hagyománytisztelően fogunk használni: a kántálásra és az ismétlésre fókuszálunk. Ez épp olyan, mintha a hangszerünket behangolnánk – ismételjük a hangot újra és újra és újra, így befolyásolja a test energiarendszerét.

Ez arra hasonlít, mint amikor megpendítünk egy húrt, ami egyre jobban és jobban rezeg – így van ez a testünkkel is: minél többet kántálunk egy adott hangot, mantrát, annál inkább arra a rezgésre hangoljuk magunkat. 

Miért éppen 108-szor kántáljuk a mantrákat? A 108-at igen kedvező számnak tartják a Védákban. A szent iratok szerint 72.000 energiavonalunk van a testünkben (ezeket hívják nadiknak), ezek közül 108 fő energiacsatorna vagy fő nadi van, amelyek a szent szívben találkoznak.

Amikor egy mantrát 108-szor énekelünk el, az összes energiacsatornát feltöltjük a hang vibrációjával. Ezért számít igen szerencsésnek a 108-as szám; és ennek további számos jelentése, illetve alkalmazása létezik. Például érdekes, hogy a rózsafüzér 54 gyöngyből áll, ami a 108 szemből álló malának éppen a fele. Számos vallásban és különböző összefüggésekben fellelhető ez a szám, mi is ezért fókuszálunk a 108-ra.

Mi tehát számolunk, nektek pedig csak annyi dolgotok van, hogy induljatok el velünk ezen az úton és lazítsatok, megengedve, hogy a hangukon utazzatok, illetve ma a gitár hangján is. Egyszerűen csak élvezzétek, hunyjátok be a szemeteket – és érezzetek.

Miten: Szánjunk rá néhány pillanatot, hogy csukott szemmel elmélkedjünk egy kicsit arról, mit is jelent számunkra a béke. Milyen szándékkal fogjuk kántálni ezt a mantrát? Mit vagytok hajlandóak feladni a mantráért? Ez mindig egy jó megközelítése egy mantrának: mennyit vagy hajlandó feláldozni? Hiszen minél többet adunk bele, illetve adunk fel, annál többet kapunk – ez így van minden mással is. Pár pillanatig üljünk csendben, lehunyt szemmel és gondoljuk végig: mi a béke?

Deva: Anélkül, hogy kinyitnánk a szemünket, a tudatosságunkat irányítsuk a testünkre, helyezkedjünk el egyenes háttal, kényelmesen, de a szándék és az energia fenntartásával, vagyis egy olyan pozícióban, ami lehetővé teszi, hogy JELEN legyünk. A jelenlét erejével, ebből a térből induljunk el az utazásra az OM Shanti OM mantrával. 


….

OM Shanti OM (x108)

Deva: Maradjunk csukott szemmel és csak élvezzük az energiát, ami felépült a testünkben a mantra hatására.

Miten: Vegyünk egy mély lélegzetet ebben a térben, érezzük, ahogy mindannyian összekapcsolódtunk. Egy olyan világba születtünk, amely poláris: létezik nappal és éjszaka, jó és rossz, fekete és fehér, ez és az. Ez a dolgok természete. Utazásunk lényege nem az, hogy békét keressünk a külvilágban (persze ha ezt tapasztaljuk, adjunk hálát Istennek), hanem hogy a saját belső békénket megtaláljuk. Keressük meg a saját belső szentélyünket, ahol béke, harmónia és szeretet honol, hiszen ez mind mi vagyunk. OM Shanti Shanti Shanti...

Deva: Legyen gyönyörű napotok, estétek vagy éjszakátok! Áldás rátok. Namasté!

A MANTRAGYAKORLÁS 11 LEGFONTOSABB PONTJA

JEGYRENDELÉS: http://jegyrendeles.namaste-elmeny.hu/event/details/9?lng=hu