Om mani padme hum – Nézd csak a drágakövet a lótuszban 

Hogyan hangolódj a mantrára?

Belső szándék:

Együttérzés ébred bennem, amikor a felébredés mindannyiónkban ott rejlő lehetőségét látom. Megértem, hogy mindannyian emberi családunk tagjai vagyunk, fivérek és nővérek, akik egymást segítve járják a megvilágosodás ösvényét.

DEVA ÉS MITEN ÚTMUTATÁSAI A VIDEÓBÓL

Namasté! Ma tovább folytatjuk az együttérzés minőségével a munkát az Om mani padme hum mantrával, ami egyike a leghíresebb mantráknak. Fordítása: 'Nézd csak a drágakövet a lótuszban.'

A szavak jelentése: 'mani' – ékszer, drágakő, 'padma' – lótusz, a bölcsesség szimbóluma.

Ezt a mantrát Avalókitésvarának, az együttérzés bódhiszattvájának éneklik. Tibeti nyelven őt Csenrézinek hívják. Talán ez a leggyakrabban énekelt tibeti buddhista mantra, ezt nyomtatják az imazászlókra és imakerekekre is. Egy olyan fordítást szeretnénk veletek megosztani, ami magától a Dalai Lámától származik. Nagyon jótékony hatású az Om mani padme hum mantrát énekelni, de célszerű közben a jelentésére gondolni, mert a 6 szótag értelme igen jelentős és fajsúlyos.

Az első OM szimbolizálja a gyakorló tisztátalan testét, beszédét és elméjét, valamint a Buddha megtisztult testét, beszédét és elméjét. A következő négy szótag jelöli ki az ösvényt. A 'mani' szó, melynek jelentése drágakő, a megvilágosodott, együttérző, szeretetteljes  személy emberbarát szándékát szimbolizálja, a padme (lótusz) pedig a bölcsességet, amelynek tisztaságát a módszer (rendszeresség) és  a bölcsesség elválaszthatatlan egysége révén lehet elérni, erre pedig az utolsó szótag, a 'hum' utal, ami az oszthatatlanságot jelenti.

A hat szó jelentése: az ösvény gyakorlása révén, amely a bölcsesség és a rendszeresség elválaszthatatlan egységén alapul, tisztátalan testünket, beszédünket és elménket átalakíthatjuk a Buddha megtisztult testévé, beszédévé és elméjévé.

A tibeti buddhista verziót fogjuk most énekelni a gyütö szerzetesekkel együtt, amelynek kiejtése így hangzik: 'Om mani peme hum'. Most is egy invokációval kezdik majd a kántálást, mi pedig csatlakozunk a 108 ismétléshez. Hunyjuk be a szemünket, és induljunk el egy utazásra a gyütö szerzetesekkel, összpontosítsunk az együttérzésre és a megvilágosodásra, a szívközpontunkra. Legyen egyenes a hátunk, vegyünk mély lélegzetet, és tudatosítsuk, hogy maga a gyakorlás a cél. Minél több örömet tudunk belevinni a gyakorlásunkba, annál több örömöt kapunk vissza.

Om mani padme hum (x108)

.

.

.

.

 A MANTRAGYAKORLÁS 11 LEGFONTOSABB PONTJA

.

JEGYRENDELÉS: http://jegyrendeles.namaste-elmeny.hu/event/details/9?lng=hu