Om muni muni maha muni swaha – Tisztelem a bölcset, a bölcset, a hatalmas bölcset

Hogyan hangolódj a mantrára?

Belső szándék:

Elfogadom magamat, úgy, ahogy vagyok, elfogadom Buddha-természetemet – Buddha az irodában, Buddha a vonaton, dühös Buddha, fájdalmat érző Buddha, szerelmes Buddha…

DEVA ÉS MITEN ÚTMUTATÁSAI A VIDEÓBÓL

Deva: Közös utazásunk kétharmadánál járunk … ez egy jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk és végignézzük, hogyan hangolódtunk rá egyre mélyebben a mantrák világára az elmúlt két hétben.

Felismertük a mantrák erejét, többféle módot felfedeztünk, ahogy használhatjuk őket (ezek néha meglepőek voltak), ahogy magunkkal „vihetjük” őket, és rádöbbentünk, hogy a mantrák olyanok, akár a barátok, segítségül hívhatjuk őket a szükség idejében és a stresszes időszakokban. Azt is megértettük, hogy a mantraéneklés nem egy egyoldalú viszony, amiben mindig csak kérünk valamit, inkább annak ünneplése, ami van.

Miten: Még egy dolgot érdemes észben tartani: hogy a mantráknak nem feltétlenül kell hangosan, hallhatóan megszólalniuk. Ennek megértése számomra igazi áttörést hozott: rájöttem, hogy magamban hordozhatom a mantrát anélkül, hogy konkrétan, hallhatóan kántálnám, és ez segített például nehezebb éjszakákon, amikor ébren voltam. Ilyenkor is a 108 ismétlésre összpontosítottam egy hang nélkül, és ez nagyon megnyugtatott. 

Tehát amikor olyan helyzet adódik, amikor úgy érzed, nem tudod vagy nem lehet hangosan énekelni a mantrát, összpontosíts rá legbelül, „hordd” magaddal, tartsd magadban, a lényedben, az elmédben, a szívedben – ez a mantragyakorlás gyökere, amikor így kapcsolódunk a Szellemhez.

Deva: Mai mantránk egy tibeti mantra. 

A ’muni’ jelentése látnok, szent, bölcs, aki ebben az esetben a Sákjamuní Buddha, a történelmi Buddha, akinek jelentősége abban áll, hogy valódi hús-vér emberi lény volt. Neki szól ez a mantra.

Ő mindannyiunk tükörképe, annak szimbóluma, hogy mindannyian képesek vagyunk elérni a megvilágosodást és a felszabadulást. Ha egyetlen ember a bolygón felfedezte igazi természetét, minden dolgok egységét, akkor minden más élő ember számára is nyitva áll ez a lehetőség.

A mantra Buddha-természetünk ünneplése, ami a mi isteni lényegünk, mindannyiunkban egyedi és tökéletes.

Ha már a tökéletességről beszélünk, elmondom, hogy a megvilágosodásra jó darabig úgy gondoltam, hogy ahhoz tökéletessé kell válni, ami pedig azt jelenti, hogy nem lehetek többé mérges, mindig boldognak, szeretetteljesnek és örömtelinek kell lennem. Néhány éve rájöttem, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, és a számtalan érzelem, amit megélünk, adják az élet sava-borsát, és hogy a megvilágosodott és tudatlan ember között pedig csupán annyi a különbség, hogy a megvilágosodottban megszűnik a belső harc. Benne csak a tisztaság, világosság van jelen, és bár az emberi érzelmek továbbra is jönnek-mennek, beleértve a dühöt és a frusztrációt is, egyszerűen energiaként ismeri fel azokat, nem harcol ellenük, elfogadja azokat ítélkezés nélkül, mint egy bizonyos energiát. Ez a felismerés hatalmas ajtót nyitott ki számomra, mert lehetővé tette, hogy még jobban szeressem azt, aki vagyok anélkül, hogy tökéletes lénnyé kellene változnom.

Tehát kántáljuk ezt a mantrát 108-szor és ünnepeljük a saját Buddha-természetünket.

Om muni muni maha muni swaha (x108)

A mantra végén maradjunk még meditációs pózban, csukott szemmel, és érezzük, ahogy a mantra ereje a testünkben lüktet, a sejtek is feltöltődtek a mantra és a hangunk rezgésével. Ez a mi életenergiánk… Csodaszép napot!

Namasté!

.

 A MANTRAGYAKORLÁS 11 LEGFONTOSABB PONTJA

JEGYRENDELÉS: http://jegyrendeles.namaste-elmeny.hu/event/details/9?lng=hu