OM – A kozmikus igen

Az Univerzum hangtalan hangja.   

Hogyan hangolódj a mantrára?

Belső szándék:

Beleviszem az ősi hang, az OM energiáját a napi cselekvéseimbe és az alvásba is.

 

DEVA ÉS MITEN ÚTMUTATÁSAI A VIDEÓBÓL

Deva: Namasté, itt Deva Premal

Miten: Namasté, itt Miten. Üdvözlünk titeket ezen a 21+1 napos felfedezőúton, amelynek során utazást teszünk a mantrák mágikus, misztikus világába.

Deva: Nekünk a mantrák jelentik a szívünk csücskét, és örömmel osztjuk meg veletek őket, hiszen a mantraéneklés nekünk is rengeteg gyógyulást, örömet és átalakulást hozott, különösen akkor, amikor másokkal is megoszthattuk őket világszerte. Ezt a sorozatot azonban úgy készítettük el, hogy a meditációkat otthon lehessen használni. Így egyénileg is részesülhettek a mantrák jótékony hatásaiból, továbbá mélyebben megérthettek minden egyes mantrát, amit a következő 21 nap során énekelünk.

Miten: Devával számtalan ember esetében voltunk szemtanúi a mantrák pozitív hatásainak, és a mantrák persze számunkra is jótékony hatásúak, de nagyon lényeges az is, hogy megosztjuk azokat a nagyközönséggel. Devának és nekem a legfontosabb dolog, hogy életünket úgyszólván a mantrák szárnyain utazva éljük, és küldetésünknek érezzük, hogy megosszuk ezeket a lenyűgözően értékes gyógyító hatásokat és rezgéseket. A gyógyulás alatt pedig nemcsak a pszichológiai, de a fizikai szintű gyógyulást is értem. Tudjátok, a mantráknak a fizikai szintet is befolyásolni képes erejük van és ez nagyon-nagyon fontos. Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a hangnak ereje van, így tehát magától értetődő, hogy a kifinomult hangok bizonyos, tudományosan is igazolt hatásokat keltenek a testben. 

Deva: Azért is rajongok szenvedélyesen a mantrákért, mert mindannyiunkhoz egyformán beszélnek: a mantrák nyelve a szanszkrit, amit ma már senki nem használt élő nyelvként a bolygón, de ez egyfajta anya-nyelv, 'matrica'-nak is hívják, ami annyit tesz: anyanyelv. Ehhez pedig mindannyian ugyanúgy kötődünk, olyan, mintha a sejtszintű nyelvünk lenne, egy olyan kód, amit nagyon mély szinteken értünk meg. Valami olyat rezegtet meg bennünk, amit semmilyen más nyelv vagy hang nem képes. Ez egyesít bennünket, és nem számít, milyen a hitrendszerünk, a nemzetiségünk, vagy a vallásunk – ez egy univerzális, sejtszintű hangnyelv. Minden alkalommal mindegyik mantra fordítását megadjuk nektek, de igazából önmagukban a hangok elegendőek ahhoz, hogy az egyes mantrák jótékony hatásai érvényesüljenek. A lényeg inkább az érzés: hogyan érezzük magunkat az adott mantrával, a hangzással, és az, hogy legyünk nyitottak arra az egyéni hatásra, amiben részesülhetünk, hiszen ez teljesen más és más lehet minden egyes ember esetében. Az is fontos, hogy szándékunkban álljon olyan mélyen belemerülni ebbe a folyamatba, amennyire csak lehetséges és tisztelettel elfogadjuk ezeket a hangokat mint erőteljes, gyógyító hatású hangzásokat.

Miten: Igen. Ha valaki számára újdonság a mantrák világa, valószínűleg szeretne arról többet tudni, hogyan keletkeztek. Érdekes, hogy ezeket a hangokat sok-sok évezreddel ezelőtt fedezték fel, illetve alkották meg indiai bölcsek. Felfedezték, hogy ha finomhangolják ezeket a hangzásokat, az sajátos reakciókat kelt a testben és a finomtestben egyaránt. Ma már ezt a tudomány is alátámasztja, mi pedig Devával úgy érezzük, mi is ennek az ötezer éves tradíciónak a részei vagyunk most, amikor már meg lehet osztani a mantrákat. Indiában ugyanis sosem osztották meg a mantrákat szélesebb rétegekkel, hanem a brahminok, a papok kiváltságát képezték, és amikor továbbadták azokat, nagyon szűk körben, az is titokban zajlott. Ma már azonban lehetőségünk van arra, hogy mi is megtapasztaljuk a mantrák hatásait, és mi is erre bátorítunk most titeket. Kezdjük azzal, hogy üljünk egyenes háttal és fogalmazzuk meg tisztán a szándékunkat.

Ma a legalapvetőbb mantrával kezdünk, ami egyúttal a leguniverzálisabb is: az OM mantra. Több más mantra is az OM mantrával kezdődik, mivel ez a mantra a teljes Univerzum minden energiáját magába olvasztja, így úgyszólván önmagában is elég lenne. Ha semmi másra nem emlékszel majd a 21 nap végén, csak az OM mantrára, akkor sincs baj, hiszen egy olyan értékes eszköz lesz a kezedben, ami mindig rendelkezésedre áll, bárhol is vagy. Tehát, az OM mantrát maghangnak is hívják, lévén egyszótagos hang, ami semmilyen módon nem fordítható le, képtelenség bármilyen más nyelven visszaadni. Ugyanakkor az OM a férfi és női energiák egyesülése, hívják a hangtalan hangnak, az univerzum hangjának és kozmikus igennek is. Számtalan módon próbálták már körülírva lefordítani, de ez egész egyszerűen lehetetlen, így hát a legegyszerűbb, ha közvetlenül megtapasztaljuk, és naponta néhány percet szánunk az éneklésére.

Miközben énekeled, ülj egyenes háttal, és ezekben a percekben teljességgel légy jelen: érzékeld, milyen érzést kelt ez a hang a testedben, hogyan rezeg legbelül, és ügyelj arra, hogy elég hangosan kántáld ahhoz, hogy ténylegesen érezhesd a hangod rezgését, illetve, hogy lélegezz elég mélyen, hogy maradjon levegőd a mantra M hangjára is (mivel nemcsak az AU-t, de az M hangot is rezgetjük). A kántálás tehát valójában egy energiakör, amiben a mély lélegzeteket az OM mantra követi, és mély lélegzettel is ér véget. A zene pedig végigkísér ezen az utazáson. A gyakorlat végén adj magadnak néhány pillanatot a csendben. Ne nyisd még ki a szemed, ne mozogj – pontosan ez az a pillanat, amiért mantrázunk, amikor a csend bekövetkezik. Ez a csend tele van rezgéssel, energiával és élettel, amit az OM hanggal ünnepelünk.

Miten: Amikor tehát csukott szemmel és egyenes háttal ülünk, elkezdhetjük élvezni a csend terét. Engedjétek, hogy az elme háttérbe húzódjon, tegyétek félre egy kicsit a gondolataitokat, hallgassátok a hangomat, a szobátokban a zajokat, miközben felkészülünk a meditációra, csendben ülünk és veszünk három mély lélegzetet.

...

...

OM

OM

OM

...

Deva&Miten: Köszönjük, hogy együtt meditáltatok velünk! Legyen csodás napotok vagy estétek! Áldás! Namasté!

A MANTRAGYAKORLÁS 11 LEGFONTOSABB PONTJA

JEGYRENDELÉS: http://jegyrendeles.namaste-elmeny.hu/event/details/9?lng=hu